Wanneer is apk nodig?

vw_scirocco_iii_2-0_tsi_dsg_collectors_edition_54_von_100_oryxweisDe apk is een keuring die grondig kijkt naar een groot aantal belangrijke elementen van uw auto. Het precieze aantal verschilt van model tot model, maar het is doorgaans vrij snel geregeld. Een beetje garage kan het hele proces in een half uurtje doorlopen. Sommige garages bieden zelfs de mogelijkheid aan voor u om te wachten terwijl uw auto gekeurd wordt. Zo hoeft u hem niet later op te halen. Andere garages bieden ook een gratis apk aan bij een grote beurt voor uw auto. Een beetje afhankelijk van uw geluk kan de laatste optie verstandiger zijn.

Omdat de apk erg belangrijk is worden de bedrijven die deze keuring uitvoeren regelmatig gecontroleerd. Dit gebeurt steekproefsgewijs en kost zo’n twee uur. In dit proces mag de auto niet gebruikt worden terwijl een officiële controleur het werk inspecteert. Als de garage netjes werkt is alles verder in orde en kan u de weg op.

Ongekeurde auto’s mogen niet de weg op en de boetes die daarbij horen zijn hoog. De enige uitzondering op deze regel is wanneer u de auto naar de garage rijdt voor een apk. U moet dan de garage-afspraak bij u hebben om aan te tonen dat u onderweg naar de garage bent. Voorkom uzelf een enorme hoop kopzorgen en laat de auto gewoon keuren terwijl er nog een geldige apk op zit. Het stuk overlap dat tussen de oude en nieuwe keuring zit wordt bij de einddatum van de nieuwe keuring toegevoegd, met een bovengrens van twee maanden extra.